niedziela, 4 grudnia 2011

Wafle z kremem orzechowym i żurawiną

Składniki

1. duża paczka wafli;


2. 1,5 margaryny, najlepiej Kasi;


3. mała puszka kajmaku;


4. 20 dag orzeszków arachidowych niesolonych;


5. 20 dag orzeszków arachidowych solonych;


6. jeden słoiczek dżemu żurawinowego (wersja do mięs i serów)*;


7. dwie łyżeczki cukru pudru;


8. 1 polewa czekoladowa do ciast, może być z białej czekolady.





Przygotowanie

Kasię utrzeć z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Dodać kajmak i dalej ucierać. Orzechy wrzucić na patelnię i podpiec, następnie ostudzić i zmielić. Jedną dużą łyżkę zmielonych orzechów przełożyć do pojemnika i schować do lodówki. Resztę orzechów dodać do kremu i wymieszać. Smarować kremem kolejno wafle i układać jeden na drugim. Jeden z wafli posmarować najpierw bardzo cienko kremem a następnie rozsmarować ma nim dżem. Po posmarowaniu i ułożeniu wszystkich wafli, należy je ciasno owinąć w folię lub papier pergaminowy, przycisnąć czymś, np. położyć na waflach dużą deskę do krojenia albo stolnicę i przycisnąć garnkiem z wodą albo 2 kg mąki, cukru itd. Nie należy jednak przyciskać zbyt mocno, aby krem nie wyciekł. wafle zostawić tak do następnego dnia. Odwinąć, roztopić polewę, polać nią wafle, dobrze rozsmarować czekoladę i posypać zmielonymi orzechami. Pokroić ostrym dużym nożem na cienkie prostokąty ok. 3 cm x 10 cm. Smacznego.

* Dżem żurawinowy z przeznaczeniem producenta do mięs świetnie nadaje się do ciast z kremem, ponieważ jest lekko kwaśny i doskonale łamie słodycz masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz