niedziela, 4 grudnia 2011

Tartiflette

Składniki

Ziemniaki, cebula,surowy wędzony boczek, ser Reblochon ale można zastąpić Limburskim, mocno dojrzałym Brie, Ołomuńskim lub innym "mocno śmierdzącym", oliwa lub olej, czosnek, sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Ziemniaki (ok.1 kg) ugotowane w mundurkach na "półmiękko" - obrać, pokroić w plastry (lub w wersji przyspieszonej ugotować już obrane i pokrojone! ).
Boczek(ok. 20 dkg) pokrojony w słupki lub kostkę dusimy z cebulą (2-3 duże) pokrojoną w piórka lub jak kto woli w grubą kostkę aż cebulka będzie złocista, pod koniec wciskamy parę ząbków czosnku.
W wysmarowanym oliwą (olejem) naczyniu do zapiekania
(z pokrywą ) układamy plastry ziemniaków (w rybią łuskę), przesypujemy boczkiem z cebulą i czosnkiem. Na wierzchu układamy plasterki sera, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeśli ktoś lubi można jeszcze dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub ziół prowansalskich.
Zapiekamy ok. 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 1800 
Życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz