niedziela, 25 grudnia 2011

Sałatka włoska

Składniki

1 zielona salata,1 cykoria sałatkowa,4 pomidory,1 czerwona cebula,100g winogron,100 g koziego sera,100 g gotowanej szynki,2 jaja na twardo,kilka sardeli  ale można zastapić je kawałkami tuńczyka w sosie własnym - z puszki oczywiście),100 ml oliwy z oliwek tłoczonej na zimno,100 ml octu balsamicznego,sól,czarny pieprz,1 pęczek szczytpiorku.




Przygotowanie

Wybrać ładne liście sałaty i cykorii, umyć je, dobrze osuszyć i porwać na kawałki wielkości jednego kęsa. Zdjąć skórkę z pomidorów i pokroić je w kostkę. Obrać cebule i posiekać w drobną kostkę.
Winogrona przekroić na połówki, ser kozi  w kostkę, a szynkę w paski.
Obrać jajka i podzielić na ósemki.
Sardele umyć, osuszyć i wymieszać w salaterce razem z pozostałymi składnikami sałatki.
Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
                                            
                                               Przepis z "Potrawy z pomidorów":

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz