środa, 7 grudnia 2011

Jajka sadzone w grzance

Składniki

Na jedną porcję dla jednej osoby:


 jajko
 mały kawałek plasterka szynki, boczku parzonego lub polędwicy
 kromka chleba o kwadratowym kształcie (ale NIE razowy,          pumpernikiel, z ziarnami itp) 
 cienki plasterek pieczarki
 trochę startego żółtego sera
 sól, pieprz
 olej lub margaryna (do smażenia)



Przygotowanie

Z kromki chleba wyrywa się środek - tak żeby została gruba skórka z okrągłą dziurą w środku. Kładzie się "skórkę" na rozgrzany tłuszcz na patelni i w dziurę kładzie się kawałek wędliny i plasterek pieczarki i wbija tam jajko - tak by nie uszkodzić żółtka. Wierzch soli się i pieprzy i posypuje żółtym serem. Chwilkę smaży się bez przykrycia i chwilkę z przykryciem - białko ma być ścięte, żółtko jak kto lubi (ja wolę płynne) - byle nie spiec jajko od spodu za bardzo. Najbezpieczniej smażyć na patelni teflonowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz