czwartek, 15 grudnia 2011

Musztarda imbirowo-kolendrowa

Składniki

 - 1 opakowanie gorczycy w ziarnach;
 - 1 łyżeczka kolendry w ziarnach;
 - 1 łyżeczka imbiru mielonego;
 - 50 ml octu winnego;
 - 50 ml majonezu (raczej lepszego, "sztywnego");
 - 100 ml musztardy sarepskiej;
 - 1/2 łyżeczki maggi.



Przygotowanie

 Ziarna gorczycy i kolendry miażdżymy, nie mielimy(!), wsypujemy do słoiczka po dżemie (250ml), zalewamy mocno podgrzanym octem i zakręcamy.
 Pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy imbir i maggi, porządnie mieszamy, dodajemy musztardę i majonez, po wymieszaniu zakręcamy słoiczek, odstawiamy na ok 12 godzin.
Uwaga:
 Bardzo ostra, łagodzić możemy zwiększając ilość majonezu.

1 komentarz: