piątek, 2 grudnia 2011

Zupa rybna

Składniki

głowy, skrzela i kości grzbietowe karpia,
marchew,
seler,
pietruszka,
kawałek buraka (dla koloru),
rodzynki (niewielka ilość),
migdały (4 sztuki),
skórka otarta z cytryny,
sok z cytryny,
masło,
mąka,
szklanka śmietany,
vegeta albo inna przyprawa tego typu





Przygotowanie

Głowy, skrzela, kości grzbietowe z karpia zagotować z jarzynami. Odcedzić, do wywaru dodać rodzynki, migdały, skókę i trochę soku z cytryny oraz vegetę (albo jakąś inną przyprawę). Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać do wywaru. Dodać śmietanę i zagotować.
Podawać z grzankami z bułki.

---
Ten przepis moja mama dostała od mojej babci, a swojej teściowej. zupa jest naprawdę bardzo dobra i co roku, odkąd pamiętam, znajduje się na moim stole wigilijnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz