środa, 14 grudnia 2011

Trufle czekoladowo-pomarańczowe

Składniki

50-60 g masła
3 łyżki śmietanki kremówki
110-120 g czekolady deserowej
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej ( bez białej części)
4-5 łyżek kakao



Przygotowanie

Do garnka z grubym dnem włożyć masło i kremówkę. Podgrzewać aż do .doprowadzimy do wrzenia, zdjąć z ognia. Do gorącego masła dorzucić pokruszoną czekoladę i mieszać aż się roztopi, po czym dolać likier pomarańczowy i skórkę z pomarańczy. Przelać do płaskiego naczynia i całkowicie ostudzić. Wstawić na godzinę do lodówki. Blachę do pieczenia wyłozyć pergaminem i też włożyć do lodówki. Z masy rękoma uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wysypać kakao na papier i delikatnie obtaczać w nim trufle. Zostawić w lodówce na ochłodzonej blasze kolejną godzinę. Z podanych składników wychodzi około 20 trufli, ale miłośników czekoladowej ekstazy zachęcam do zrobienia podwójnej porcji. Trufle można przechowywać w lodówce do 3 dni, ale z pewnością tyle nie poleżą;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz