poniedziałek, 26 grudnia 2011

Razowe łazanki z kapustą

Składniki

Przygotowanie: godzina i 20 minut, oczekiwanie: 30 minut.
3 szklanki pszennej mąki razowej, 1 łyżka białej mąki pszennej, 1 jajko i 1 żółtko, 1 główka kapusty białej lub włoskiej, 3-4 cebule, 30-40 dag pieczarek, sól, biały pieprz, nieco przyprawy do zup, oliwa.



Przygotowanie

Przesiewamy i mieszamy obie maki, wsypujemy na stolnicę, pośrodku robimy dołek i wbijamy do niego jajko oraz żółtko. Lekko solimy, zagniatamy, wlewając po trosze ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie jednolite, dość twarde, ale elastyczne, przykrywamy je miską i pozostawiamy na 30 minut. Potem rozwałkowujemy i kroimy na łazanki (kwadraciki lub prostokąciki). Wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem łyżki masła lub oliwy, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Poszatkowaną kapustę dusimy w małej ilości wody do miękkości. Na 1-2 łyżkach oliwy szklimy posiekane cebule, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy, mieszając, aż odparuje sos, a grzybki lekko się przyrumienia. Mieszamy z osączoną kapustą oraz łazankami. Łazanki można podać od razu albo posypać kawałeczkami masła i zapiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz