środa, 28 grudnia 2011

Sernik Rosa

Składniki

Na dużą blache!


Spód:

25 dkg mąki pszennej

10 dkg margaryny

1 jajko

0,5 szklanki cukru pudru

2 łyczeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

1-1,2 kg sera białego (najlepiej mielonego)

2 cukry waniliowe

2 budynie śmietankowe

0,5 szklanki oleju

3 szklanki mleka

2 całe jaja

5 żółtka

1 szklanka cukru

olejek migdałowy lub śmietankowy



Przygotowanie

Wszystkie skłądniki na spód zagnieść ręką i wyłożyć na blache.
Dalsze wykonanie:
Jaja, 5 żółtek, cukier waniliowy i cukier ubić. Dodawać po trochu ser ubijając. Wlać mleko, wsypać budyńi olej ciągle mieszając. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 170-180 C. Przez ten czas ubijamy 5 białek z 5 łyżkami cukru i kiedy ciasto się upiecze to wlewamy to na nie i wstawiamy jescze do piekarnika na jakies 15 minut w temp ciut niżej. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmujemy od razu ciasta, ale nie moze też tam siedziec za długo , bo nie powstalaby na nim przecudnazłota rosa.
Przepyszny,najlepszy sernik jaki jadłam, wręcz rozpływa sie w ustach. Goraco polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz