wtorek, 6 grudnia 2011

Zapiekane ziemniaki z boczkiem

Składniki

4-5 malych ziemniakow
2 plasterki surowego boczku
cwiartka cebuli
2 zabki czosnku
sol, pieprz, ostra papryka, chili



Przygotowanie

Ziemniaki ugotowac.

Boczek i cebule pokroic, dodac wycisniety przez praske czosnek i przyprawy. Wszystkie skladniki wymieszac i podsmazyc na grilu przez 20-30 minut na tacce albo kawalku folli aluminiowej.

Ugotowane ziemniaki ugniesc na papke, posolic (biorac poprawke na to, ze dojdzie jeszcze slony farsz). Na kawalku folii aluminiowej z polowy ziemniakow ugniesc placek grubosci ok. 1 cm, wklesly w srodku tak, zeby mozna bylo nalozyc do niego farsz z boczku i cebuli. Po nalozeniu farszu nakladamy na gore reszte ziemniakow w taki sposob, zeby farsz byl otoczony ziemniakami ze wszystkich stron. Zawijamy taki 'placek' w folie aluminiowa i kladziemy na dobrze rozgrzanym grilu. Powinno sie zapiekac okolo 20 - 40 minut, rownomiernie z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz