piątek, 23 grudnia 2011

Kwas chlebowy

Składniki

1 kg żytniego chleba razowego

30 dag cukru

2 dag drożdży

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

1 łyżeczka rodzynek

1 łyżeczka surowego ryżu




Przygotowanie

Pokrojony na kromki i wysuszony chleb zalać 5 litrami przegotowanej wody z cukrem. Dodać skórkę cytrynową. Pozostawić na kilka godzin. Przecedzić przez gęste sito. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 godzin. Ponownie przecedzić. Przygotować 10 półlitrowych butelek. Do każdej wrzucić 4 rodzynki i kilka ziarenek ryżu. Butelki szczelnie zamknąć. Wynieść w chłodne miejsce poukładać w pozycji leżącej. Nadaje się do picia conajmniej po 2 dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz