środa, 14 grudnia 2011

Sos słodko-kwaśny

Składniki

1 kg marchwi (pokroić w kostkę i podgotować)
1/2 kg cebuli
1 kg cukini lub kabaczka
1 kg pomidorów
1 kg śliwek węgierek
1 kg jabłek (antonówka)
1 kg gruszek (twarde)

Zalewa:
2 litry wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
5 płaskich łyżek soli
odrobina cynamonu
3-4 goździki
2 listki laurowe
ziele angielskie
3 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 200 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej



Przygotowanie

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do gorącej wody i gotować do miękkości.
Dodać koncetrat pomidorowy.
Na koniec mąkę ziemniaczaną rozpuścić i zagęścić sos.Podgotować. Gorący sos nakładać do słoiczków.

A zimą można dodać tylko parówki lub jakieś mięsko i szybki obiad.
Smacznego:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz