piątek, 30 grudnia 2011

Zupa porowa

Składniki

4-5 porów,
30 dag kiełbasy,
włoszczyzna (bez pora i kapusty),
50 dag ziemniaków,
kostka rosołowa,
pół szklanki śmietany 12%,
łyżka mąki,
posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz.



Przygotowanie

Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie przełożyć do garnka, zalać dwoma litrami zimnej wody. Włożyć kostkę rosołową i postawić na ogniu. Pory starannie oczyścić i umyć, pokroić w cienkie talarki, obrane ziemniakiw  kostkę, oba warzywa dodać do gotującej się włoszczyzny.
Plasterki kiełbasy podsmażyć na tłuszczu i dodać je do zupy, gdy zmiękną ziemniaki, chwilkę razem pogotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, zaprawić zupę, doprowadzić do wrzenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz