poniedziałek, 19 grudnia 2011

Jarskie gołąbki

Składniki

1 kg surowych ziemniaków,
3/4 szkl kaszy jęczmiennej,
2 szkl wody,
10 dag pieczarek,
lub kilka suszonych grzybów,
2 cebule,
5 łyżek oleju,
sól,
pieprz,
nasiona kopru,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
5 dag masła albo margaryny,
15 dużych liści z kapusty białej lub włoskiej









Przygotowanie

Kaszę jęczmienną ugotować na gęsto. Obrane ziem­niaki zetrzeć na drobnej tarce, wylać na sito i odcedzić. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć w oleju.

Do miski wyłożyć ziemniaki, dodać ugotowaną kaszę, cebulę z grzybami oraz przyprawy, po czym masę wymieszać. Można też dodać łyżkę przyprawy do zup w płynie.

Duże liście kapusty sparzyć, rozłożyć na stolnicy, skroić grube nerwy liściowe. Rozłożyć na nich przygotowane nadzienie, zwinąć gołąbki. Układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem, skropić masłem lub margaryną i wstawić na pół godziny do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika.

Aby liście kapusty zbytnio się nie zrumieniły, blachę przykryć kawałkiem alufolii lub pergaminu, skrapiając przedtem gołąbki wywarem z liści kapusty lub wodą.

Gołąbki podawać z oddzielnie przygotowanym sosem pomidorowym lub grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz