niedziela, 4 grudnia 2011

Makowe w kruchym ciescie

Składniki

Ciasto:

3 szkl.mąki
1/2 szkl.cukru pudru
1 kostka masla
5 żółtek
2 plaskie łyzeczki proszku do pieczenia

Mak:

0,5-0,7 kg maku / spażonego i zmielonego/
1/2 kostki masła
2 szkl.cukru
1 szkl,mleka albo wody
5 białek
bakalie,zapach




Przygotowanie

Wszyskie składniki na ciasto szybko posiekać,zagnieść i wlożyc do lodówki na 1/2h / nie do zamrazalnika/, podzielić ciasto na 2 nierówne części

Ugotować syrop z mleka/wody/ i cukru dodać tluszcz,mak i bakalie wszystko dobrze wymieszać a jak przestygnie dodać pianę z białek.

Na spod potarkować większą część ciasta na to wyłożyć mak i na wierzch potarkować drugą część ciasta..
Piec ok.50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz