wtorek, 27 grudnia 2011

Piernik kanadyjski herbaciany

Składniki

3 szkl maki
1szkl cukru
1szkl miodu sztucznego plynnego
1 szkl oleju
esensja z herbaty (1 szkl wody + 3 lyzki duze herbaty)
4 cale jajka
2 lyzeczki sody
przyprawa do piernikow

Składniki do kremu:
1 szklanka mleka
2 lub 3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
15 dag cukru
1 kostka masła
sok z 1.1/2 cytryny



Przygotowanie

Cale jajka ubic z cukrem dodac miod ,olej herbate.
Make wymieszac z soda i dodawac mieszajac lyzka.
Na koncu wsypac przyprawe do piernikow.
Podzielic na 3 czesci i piec kazdy placek osobno.

Krem:
Odlac troszke mleka do rozpuszczenia maki.
Dodac zoltka wymieszac.
Reszte mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym.
Do gotujacego mleka wlac rozpuszczona make z zoltkami i ugotowac budyn.
Ostudzic polaczyc z maslem, dodac sok z cytryny.
Mozna tez posmarowac placki winnym dzemem i na drzem nalozyc krem.
Placek jest bardzo dlugo swiezy, pyszny i bardzo wysoki.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz