poniedziałek, 12 grudnia 2011

Dorsz marynowny w soku z cytryny

Składniki

1 kg ąwieżych filetów z dorsza
6 duzych cytryn
limonka (ewentualnie)
6 ziarenek jałowca
2 pokrojone, ostre papryczki
4 średnie, czerwone cebule



Przygotowanie

Oczyscic rybę z ości, pokroic ją na kawałki wielkości kostek domina.
Obrac i pokroic w talarki cebulę, wycisąc sok z cytryny.
Limonke wyszorowac i pokroic na plasterki.
Utłuc jałowca w moździeżu.
Przekładac w dużym słoju warstawmi rybę, cebulę,papryczkę bez pestek, lmonkę,posypując jałowcem.
Zalac wyciśniętym sokiem.
Odstawic do lodówki na 5 godzin.

WAŻNE
Myronowanego dorsza możesz przygotowac dzień wcześniej i przechowywc w marynacie, dwa dni.
Limonkę możesz zastąpic kilkoma plasterkami cytryny.

JAK PODAWAC
Z białym pieczywem i schłodzonym białym wytrawnym winem.
Mozna podac też jako danie głowne z modymi ziemniakami i kolbą kukurydzy z masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz