poniedziałek, 26 grudnia 2011

Pieczony ananas z polewą rumową

Składniki

1 duży świeży ananas
100 g brązowego cukru
200 ml soku pomarańczowego
3 łyżki rumu
1 łyżka masła
3 łyżki płatków kokosowych lub migdałowych



Przygotowanie

1. Ananasa umyj, odetnij podstawę i pióropusz (mozesz go użyć do dekoracji), skrój skórkę ruchami pionowymi w dół, wytnij oczka, przekrój owoc wzdłużnie na ćwiartki i wytnij twardy trzpień ze środka.

2. Ułóż ćwiartki na blaszce lub w foremce żaroodpornej, posyp troszkę brązowym cukrem i włóż do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 20-25 min, aż ananas nieco zmięknie. Na końcu pieczenia, jeśli masz w piekarniku grill, możesz go włączyć na kilka minut i przyrumienić ananasa z wierzchu, ale nie jest to konieczne.

3. W tym czasie przygotuj sos. Na patelni bez tłuszczu zrumień płatki kokosowe lub migdałowe, odłóż na bok. Na tę sama patelnię włóż masło, resztę cukru, rum i sok pomarańczowy, gotuj do odparowania i zgęstnienia sosu.

4. Ćwiartki ananasa ułóż na talerzykach i polej sosem, posyp odłożonymi płatkami. Możesz podać z lodami (waniliowymi) lub z kleksem bitej, niesłodzonej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz