sobota, 3 grudnia 2011

Utwór na Sos Bolognese (ragu

Składniki


 Potrzeba:

 – 700 dkg mięsa:
    wołowe/ wieprzowe/ cielęcina
    (w pojedynce lub mieszane);
 – smalec/ oliwa;
 – 2-3 cebule;
 – 2 marchewki;
 – łodyga selera naciowego (względnie:
    por, czy kawałek selera w korzeniu);
 – 4-5 ząbków czosnku;
 – czerwone wino wytrawne;
 – świeże pomidory lub 1-2 puszki pelati
    lub słoiczek przecieru pomidorowego;
 – sól;
 – pieprz;
 – oregano;
 – rozmaryn;
 – tymianek.


_        _
\`  \   / v /
\   V   /
/ .   . \
=\   T   /=
/   v   \
/ \ \  / / \
____\   "  "   /____
(_______/^\_______)

shoffix
* * * * * * * *



Przygotowanie


Brzmienie utworu:

Umyj ręce!

Posiekaj cebulę w kostkę i zeszklij w rondlu na smalcu lub oliwie.

Dodaj startą na grubych oczkach marchew, pół łodygi siekanego selera naciowego (lub pora, względnie można dać kawałek utartego selera w korzeniu, czy utartą małą pietruszkę), dorzuć siekane zęby czosnku i duś dalej z cebulą przez kilka minut.

Następnie dodaj mielonego miesa, duś wszystko na małym ogniu, stale rozdrabniając szpatką zbite grudki.

Jak już się z mięsem uporasz, chlupnij wina czerwonego szklankę całą. A jak się wino wysadzi, popraw znów winem i jak przykazane wysadź.

Dodaj skórę ze słoniny i skąpanych w słońcu pomidorów około pół kilo: 

 – (sparz, oskóruj, wydrąż gniazda nasienne. Miąższ dodaj do mięsa a gniazda zbierz do małego rondelka. Rondelek wstaw na gaz i gniazda podduś, jak zmiękną - przetrzyj przez sito wprost do sosu).
Miast świeżych pomidorów możesz dodać pelati lub przecieru pomidorowego.

Dopraw sos do smaku pieprzem i solą, ziołami i duś, duś i duś.

Sos powinien się dusić godzinami, by nabrał walorów (minimum 3 godziny na tyci ogniu).

Sposób podawania:

Podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki) albo spaghetti (nitki), rzadziej z innymi makaronami, np. penne (rurki) - chociaż też się nadają.

Ugotowany al dente makaron przesmaż krótko na oliwie, dodaj swieżych listków tymianku i wymieszaj z sosem. Podawaj w glebokim talerzu, na gorąco.


q:-)  s m a c z n e g o  (-:p 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz