środa, 21 grudnia 2011

Sałatka grzybowa z makaronem sojowym

Składniki

1 duża paczka makaronu sojowego (nitki) lub 3 małe, 5 dag suszonych grzybów (maślaki, podgrzybki), garść suszonych grzybów mun, 10 dag piersi z kurczaka, 2 duże cebule, 3 łyżki dobrej oliwy (extra vergine), 2 łyżki sosu sojowego-grzybowego, pieprz, sól.



Przygotowanie

Grzyby krajowe połamać na kawałki wielkości paznokcia, szybko przemyć na sicie, namoczyć 1 godz w zimnej wody. Podobnie połamać i opłukać grzyby mun, namoczyć w gorącej wodzie. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać drobno pokrojoną cebulę, dusić na małym ogniu pod pokrywką do miękkości (bez rumienienia). Krajowe grzyby odcedzić (wodę zachować), dodać do cebuli wraz z kurczakiem pokrojonym drobniutko, grzyby mun odcedzić, dodać do garnka (wodę wylać), lekko posolić. Całość dusić ok. 1 h (do miękkości), podlewając wodą z moczenia krajowych grzybów. Pod koniec odparować większość płynu. Makaron sojowy pociąć na odcinki ok. 5 cm, zalać wrzątkiem, moczyć 7 min, odcedzić. Grzyby zestawić z ognia, dodać makaron i sos sojowy, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można jeść na zimno jako sałatkę lub po podgrzaniu - jako ciepłą przekąskę. W wersji wegetariańskiej można kurczaka zastąpić drobną fasolką namoczoną i ugotowaną osobno, lub konserwową (flagelott). Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz