piątek, 30 grudnia 2011

Leczo

Składniki


3 średniej wielkości papryki (jedna żółta, jedna zielona i jedna czerwona),
3 średniej wielkości pomidory,
Jedna mała czerwona cebula,
Jedna mała biała cebula,
20 dag pieczarek,
10 dag wędzonego boczku,
pół kilograma kiełbasy zwyczajnej,
słoiczek przecieru pomidorowego (około 30 ml),
sól, pieprz,
oliwa z oliwke,
szkalnka wody (okolo 250 ml),
koperek.

Danie dla 4 osób.



Przygotowanie

Pomidory sparzyć w gorącej wodzie. Rozgrzać oliwę na dwóch patelniach, na jednej podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebule (czerwoną i białą), na drugiej pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę, do momentu kiedy kiełabasa się zarumieni. Kiedy pieczarki się zarumienią dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Smażyć około 5 minut i przelać wszystko do garnka. Dorzucić boczek i kiełbasę. Dodać przecier pomidorowy i wodę, doprawić solą i pieprzem wszytsko dokładnie wymieszać. Gotować do zagotowania cały czas mieszając. Jeśli danie wydaję się zbyt gęste dolać jeszcze trochę wody. Na chwilę przed zdjęciem z ognia dosypać drobno posiekany koperek. Dla uzyskania ostrzejszego smaku można dodać ostrą paprykę lub przyprawę cayenne.

Można podawać ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz