niedziela, 18 grudnia 2011

Ciasto z czereśniami i kruszonką

Składniki

Ciasto:
- 20 dag masła
- 16 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 4 dag mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ kg czereśni

 Kruszonka:
- 11 dag mąki
- 7 dag masła
- 7 dag cukru
- łyżeczka cukru waniliowego



Przygotowanie

Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka. Do gładkiej masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy, na nim ułożyć czereśnie. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec 45 minut w temp. 170°C.

SMACZNEGO!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz