czwartek, 15 grudnia 2011

Placuszki z paluszkami krabowymi- pyszne

Składniki

- 250 g ziemniaków
- ok. 20-25 sztuk paluszków krabowych (ja używam mrożonych)
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 1 szklanka buki tartej
- 1/2 szklanki mąki
- olej do smażenia

SOS 1:
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 3 średnie korniszony
- ok. 3-4 gałązek świeżego koperku
- trochę szczypiorku (ok. 4 łyżki posiekanego)
- ok. 3 łyżki kaparów lub marynowanych grzybków (podgrzybek, borowik czy pieczarki)

SOS 2:
- 3 łyżki oliwy
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazyli (ew. suszona)
- można też dodać szczyptę ostrej papryki w proszku



Przygotowanie

PLACUSZKI:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w słonej wodzie aż będą zupełnie miękkie- tzn. dobre do jedzenia:) Następnie studzimy i dokładnie tłuczemy (można tez przecisnąć przez praskę).
2. Paluszki krabowe (jeżeli są mrożone to oczywiście rozmrażamy) baaardzo drobnutko siekamy.
3. Cebulę siekamy i mieszamy razem z zieniakami, krabami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Z masy formujemy średniej wielkości placuszki i panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym widelcem jajku i na końcu w tartej bułce.
5. Placuszki smazymy na oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Same placuszki są bardzo dobre ale jeszcze lepiej smakują z jakimś sosem. Ja zazwyczaj robię te 2 ale oczywiście możecie podać placuszki z Waszym ulubionem sosem:D

SOS 1:
1. Ogórki i kapary (lub grzybki) kroimy w drobnutką kosteczkę. Szczypiorek i koperek siekamy.
2. Mieszamy razem z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.

SOS 2:
1. Cebulę siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i sam miąższ (bez pestek) kroimy w kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw lekko szklimy cebulę, potem wrzucamy pomidora i dusimy ok. 6-8 minut. Przed końcem dodajemy bazylię, sól, pieprz.
3. Wielbiciele ostrych sosów mogą dodać sproszkowanej chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz