Składniki
5 bułek kajzerek
20 dkg pieczarek
1 cebula
kilka plasterków sera żółtego
4 jaja
łyżka śmietany 12%
oliwa lub olej
Przyprawy: sól, pieprz
Porcja dla 2-3 osób
Przygotowanie
pieczarki posiekać drobno i przesmażyć na łyżce oliwy, podczas smażenia posolić bułki rozkroić na połówki i wydłubać częsciowo środki nałożyć do bułek pieczarki oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę przyprawić pieprzem i położyć na górę trochę sera jaja rozbełtać ze śmietaną i posolić na odrobinie tłuszczu na niedużym ogniu smażyć jaja jak na jajecznicę (ok 3 min) w tym samym czasie bułki zapiekać w piekarniku w temp. 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez czas smażenia jaj prosto na wyjęte z piekarnika bułki nałożyć warstewkę jajecznicy podawać i od razu jeść
Jedyne na co należy zwrócić uwagę podczas robienia, to aby zgrać czas zapiekania bułek z nadzieniem z czasem smażenia jajek, aby obydwie rzeczy były gotowe w jednym czasie (a bułki się nie wysuszyły)
Przepis wymyślony z nudów podczs jazdy autem... ale okazało się całkiem dobre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz