piątek, 6 stycznia 2012

Gofry mamlaka

Składniki

pół litra mleka
2 jajka
75g cukru-pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
30 dag mąki
100g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



Przygotowanie

Masło roztopić i schłodzić.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na gęstą pianę.
Nie przerywając miksowania dodać mleko, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Na końcu wlać roztopione i schłodzone masło.
Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż ciasto naleśnikowe. Gofrownicę natłuścić olejem przy pomocy pędzelka i rozgrzać.
UWAGA! Gofry po upieczeniu, należy o coś oprzeć lub położyć np. na kratce z piekarnika żeby odparowały. Przy wyciąganiu mogą być trochę miękkie, ale zaraz robią się zwarte i chrupiące.Gofry te zawsze wychodzą!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz