piątek, 27 stycznia 2012

Piersi z kurczaka po grecku

Składniki

4 piersi z kurczaka,
2 średnie cebule,
15 dag pieczarek,
4 łyżki masła,
40 dag ugotowanego w rosole ryżu,
2 łyżki ketchupu,
3 łyżki tartej bułki,
3 ząbki czosnku,
100 ml rosołu (może być z kostki),
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i przećiśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła, z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Smażyć na pozostałym maśle wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do momentu, aż wyparuje sok. Dodać ryż i ketchup. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Powstałą masą obłożyć ułożone wcześniej w żaroodpornym naczyniu piersi z kurczaka. Posypać tartą bułką. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Podawać z grecką sałatką lub mizerią. Wskazane białe greckie wino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz