sobota, 14 stycznia 2012

Knedle ze śliwkami

Składniki

80 dag ziemniaków (obranych)


1,5 szkl* mąki pszennej


1 łyżka mąki ziemniaczanej


1 jajko


szczypta soli


ok. 70 dag śliwek, 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 3 łyżki posiekanych orzechów


do polania: 3 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej


albo: szklanka śmietany 30%, 2 łyżeczki cukru



* szklanka = 250 ml





Przygotowanie

Umyte śliwki osuszyć, naciąć i wyjąć pestki.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i zagnieść ciasto.

Dzielić je na części i na posypanej mąką stolnicy formować wałki średnicy 4 cm. Odcinać krążki ciasta grubości 2 cm, każdy lekko spłaszczyć.

Cukier wymieszać z cynamonem i orzechami.

W przygotowane placuszki z ciasta nakładać śliwki, w miejsce po pestce wsypać po łyżeczce mieszaniny cukru z cynamonem i orzechami.  Dokładnie zlepić brzegi i formować w dłoniach kulki.

Przygotowane knedle wrzucać od razu do wrzątku, gotować na małym ogniu ok. 10-15 min. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową, osączać i układać na talerzu. Podawać polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą lub polane śmietaną z cukrem lub z bitą smietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz