wtorek, 31 stycznia 2012

Kotlety duszone w sosie musztardowo-ogórkowym

Składniki

50-70 dkg schabu (bądź innego chudego mięsa),
1  łyżka musztardy,
1  łyżeczka octu,
2  łyżki mąki,
200 ml bulionu (może być z kości od schabu),
3-4 korniszony,
     tłuszcz do smażenia,
     sól, pieprz.




Przygotowanie

Mięso opłukać, odkroić ew. tłuszczyk, niezbyt silnie pobić tłuczkiem, nadać kotletom kształt owalny. Osolić, natrzeć pieprzem, oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Podsmażone kotlety przełożyć do garnka, podlać bulionem. Przykryć, dusić na małym ogniu ok.30-40 min..
Pod koniec duszenia dodać ocet, pokrojone korniszony, musztardę i śmietanę. Wymieszać i pogotować jeszcze ok.5 min.
Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzićbulionem lub wodą.


Przepis ten pochodzi z regionalnego tygodnika i ma już ładnych parę lat ... ile ? nie wiem... bo to tylko wycinek z gazety ... ale często do niego wracam i zawsze go troszkę modyfikuję... a Wam polecam i życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz