piątek, 20 stycznia 2012

Snikers siostrzyczki

Składniki

Ciasto I :

7 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru

Ciasto II:

25 dag mielonych orzechów
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek

Masa:

5 żłótek
1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szkalnki cukru
1 1/2 kostki masła

Dodatki:

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (gotować 3 godz), 3-4 łyżki krojnych orzechów i wiórki czekoladowe.



Przygotowanie

Ciasto I:

Ubićbiałka z cukrem, dodać po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto upiec i przekroić na 2 części


Ciasto II:

Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszanaą z proszkiem. Upiec ciasto.


Masa:

Żółtka utrzeć z mlekiem i cukrem, zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową. (można dodać spirytus)


Przełożenie:

Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II- mleko skondensowane - druga część ciasta I - pozostała masa na wierzch - posypać orzechami lub startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz