niedziela, 29 stycznia 2012

kurczak w śliwkowym sosie

Składniki





2-3 udka z kurczaka
przyprawa do kurczaka

sos:
1 mała cebulka
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1-2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
sól, pieprz





Przygotowanie

Udka z kurczka obrać ze skóry.
Posypać przyprawą i wstawić do lodówki na 1 godzinę (można na dłużej)
Na patelni rozgrzać oliwę.
Usmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć.
Na patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulkę. Zbrązowić.
Dodać bulion, powidła i ocet.
Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Włożyć mięso i dusić w sosie ok. 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz