czwartek, 12 stycznia 2012

Czekoladowe krówki

Składniki

czekolada gorzka 500 g
masło 75 g
mleko skondensowane słodzone z puszki 400 g
laska wanilii
olejek waniliowy




Przygotowanie

1. Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o dł. ok. 20cm

2. Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do rondla, dodać masło i mleko skondensowane. Podgrzewać na mały ogniu, cały czas mieszając aż czekolada i masło się roztopią tworząc gładką masę. Nie dopuścić do wrzenia.

3. Zdjąć z ognia, dolać olejek i dodać środek zeskrobany z laski wanilii, wymieszać, następnie kilka minut ucierać masę aż zgęstnieje. Przelać do przygotowanej formy, wystudzic i chłodzić w lodówce aż stwardnieje (u mnie trwało to całą noc)

4. Przełożyć na deskę i pokroić na kawałki

5. Gotowe krówki można przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu przez miesiąc. Nie należy zamrażać.

6. Uwaga! Aby ułatwić sobie wyciągnięcie zgęstniałej masy na deskę, formę nalezy wyłożyć folią spożywczą

7. Smacznego :-)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz