Składniki
Potrzeba:
– kapusta z grzybami >> zobacz;
– piasto pierogowe >> zobacz;
– (bułka tarta);
– okrasa (według uznania):
– masło;
– cebula;
– skwarki;
– bułka tarta;
_ _
\` \ / v /
\ V /
/ . . \
=\ T /=
/ v \
/ \ \ / / \
____\ " " /____
(_______/^\_______)
shoffix
* * * * * * * *
Przygotowanie
Brzmienie utworu:
Umyj ręce!
Przygotuj duszę kapuścianą z grzybami; zagnieć ciasto pierogowe.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką, bądź kubkiem (z ostrym brzegiem) kółka, fi = 8 cm.
– strzępki ciasta po wykrojeniu dodaj do reszty ciasta pod miską.
Na wewnętrzą stronę wykrojonych kółek układaj łyżeczką duszę kapuścianą i zlep brzegi ciasta.
– farsz z kapusty można połączyć z odrobiną bułki tartej. Ułatwi to nakładanie duszy;
– małe pierożki, tzw. uszka, wykrawaj kieliszkiem, czy literatką i po zalepieniu brzegów ciasta - zetknij ze sobą rożki (na kształt rulonika).
Pierogi wrzucaj porcjami na lekko osolony wrzątek (wodę, czy bulion warzywny); Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi możesz również przesmażyć na maśle.
Podawaj na stół w wazie: z masłem, czy okraszone przesmązoną cebulą, czy też ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
Informacje dodatkowe:
– pierogi można mrozić, np. na tacach
q:-) s m a c z n e g o (-:p
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz