środa, 25 stycznia 2012

Utwór na Pierogi z Duszą Kapuścianą

Składniki

 
 Potrzeba:

 – kapusta z grzybami >> zobacz;
 – piasto pierogowe >> zobacz;
 – (bułka tarta);

 – okrasa (według uznania):
    – masło;
    – cebula;
    – skwarki;
    – bułka tarta;

_        _
\`  \   / v /
\   V   /
/ .   . \
=\   T   /=
/   v   \
/ \ \  / / \
____\   "  "   /____
(_______/^\_______)

shoffix
* * * * * * * *



Przygotowanie

 
Brzmienie utworu:

Umyj ręce!

Przygotuj duszę kapuścianą z grzybami; zagnieć ciasto pierogowe.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką, bądź kubkiem (z ostrym brzegiem) kółka, fi = 8 cm.

 – strzępki ciasta po wykrojeniu dodaj do reszty ciasta pod miską.

Na wewnętrzą stronę wykrojonych kółek układaj łyżeczką duszę kapuścianą i zlep brzegi ciasta.

 – farsz z kapusty można połączyć z odrobiną bułki tartej. Ułatwi to nakładanie duszy;

 – małe pierożki, tzw. uszka, wykrawaj kieliszkiem, czy literatką i po zalepieniu brzegów ciasta - zetknij ze sobą rożki (na kształt rulonika).

Pierogi wrzucaj porcjami na lekko osolony wrzątek (wodę, czy bulion warzywny); Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Ugotowane pierogi możesz również przesmażyć na maśle.

Podawaj na stół w wazie: z masłem, czy okraszone przesmązoną cebulą, czy też ze zrumienioną na maśle bułką tartą.


Informacje dodatkowe:

 – pierogi można mrozić, np. na tacach


q:-)  s m a c z n e g o  (-:p 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz