czwartek, 5 stycznia 2012

Rurki Motylowe

Składniki

Ciasto

 1/2 kg mąki
 1 kostka margaryny
 1 żółtko
 śmietana (tyle aby wyrobić ciasto)
 odrobina:  proszku do pieczenia, soli, cukru

Krem do rurek

1/2 litra słodkiego mleka
półtorej (dużej-czubatej) łyżki mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 masło lub margaryna




Przygotowanie

 Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować (jak ciasto na makaron). Owinąć metalowe rurki.Umoczyć w pozostałym z jajka białku,otoczyć cukrem - piec na złoty kolor.





Z mleka odlać tyle by można było rozmieszać obie mąki. Reszte mleka zagotować z 3/4 szklanki cukru, odstawić na zimny palnik i od razu wlać rozmieszaną z mlekiem mąkę,wymieszać i zagotować ciągle mieszając. Mikserem utrzeć kostkę margaryny lub masła,kłaść po łyżce ostudzonej masy, wlać zapach (rumowy,śmietankowy itp) i ucierać na puszystą masę.
Zimne rurki napełniać masą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz