poniedziałek, 9 stycznia 2012

Pleśniak porzeczkowy

Składniki


3 szkl mąki pszennej lub krupczatki;
cukier 2/3 szkl + 1 łyżka;
1 kostka masła lub margaryny (250g);
4 jaja;
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 cukier waniliowy (16g);
1 łyżka kakao;
słoik dżemu lub konfitury (najlepiej czarna porzeczka od 200g do 300g).


                    
szklanka = 250ml





Przygotowanie

Pleśniak Pyszny Prosty Porzeczkowy.
     Jak najszybciej wyrobić ciasto kruche ze schłodzonych składników: masła lub margaryny, mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, żółtek oraz łyżki cukru.

     Podzielić na 3 części: dużą, średnią i małą. Średnią wyrobić z łyżką kakao i razem z małą włożyć do zamrażalnika. Dużą wyłożyć na blachę i posmarować dżemem. Użyłam tortownicy o średnicy 28 cm, jednak może być mniejsza, wówczas ciasto wyjdzie wyższe.

     Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce o grubych oczkach na ciasto z dżemem, następnie wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć najmniejszą część ciasta, jako kruszonkę.

    Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni C. Przez pierwsze 20 min. piekę sam spód, następnie używam ustawienia góra-dół.

                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz