poniedziałek, 23 stycznia 2012

Ciasteczka kruche babci Reni

Składniki

- 1 i 1/2  szkl. mąki krupczatki
- 1/2 kostki masła
- 1 zółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (12%)
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 1 cukier waniliowy





Przygotowanie

Robimy kopiec z wymieszanej: mąki, cukru pudru, cukru waniliowego. Dodajemy masło i siekamy je dużym nożem tak, żeby łączylo się z mąką. Dorzucamy do tego żółtko i śmietanę i dalej siekamy nożem. Natępnie wyrabiamy dłońmi jednolite, gładkie ciasto.

(Oczywiście można wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto)

Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na 1-2 godziny do zamrażarki.

Wychłodzone ciasto dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wycinamy różne kształty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

 

Pieczemy przez 15 min. w 200*C

(można posypać gotowe ciasteczka cukrem pudrem)


W blaszanym pudełku przechowują się nawet kilka tygodni:)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz