niedziela, 15 stycznia 2012

dżemowy murzynek mojej Mamy

Składniki

CIASTO:

- 3 szkl. mąki pszennej;

- 3 jajka;

- 1 szkl. cukru;

- 1 szkl. mleka;

- 1/2 szkl. oleju;

- 1 łyżka kakao;

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;

- słoik 370-400 ml niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki (musi być kwaskowy);

- tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania tortownicy.


opcjonalnie:

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu.


POLEWA:

- pół kostki margaryny;

- 6 łyżek cukru;

- 3-4 łyżki kakao;

- 2 łyżki wody.



Przygotowanie

Jajka zmiksować z cukrem do białości. Ciągle miksując dodawać kolejno:
- przesianą mąkę,
- mleko,
- olej,
- sodę,
- kakao i ewentualnie cynamon.
Na końcu dodać połowę dżemu i miksować do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200C, ok. 40 minut sprawdzając stopień upieczenia patyczkiem.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy części, przełożyć resztą dżemu.

Przygotować polewę: składniki włożyć do garnuszka, gotować na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. W razie potrzeby dodać więcej kakao.
Ciasto polać lekko przestudzoną polewą, pozostawić do zastygnięcia.

Murzynek jest coraz smaczniejszy w miarę nasiąkania wilgocią z dżemu. Mnie przeszkadza posmak cynamonu (taki piernikowy), dlatego go nie dodaje.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz