czwartek, 19 stycznia 2012

Krem z gruszek

Składniki

paczka biszkoptów
10 łyżek dżemu np. malinowego
gruszki w zalewie ( 40 - 50 dag owoców i 400 ml zalewy )
100 ml wódki
 
 Krem budyniowy :

2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
10 dag masła
3 żółtka

Polewa czekoladowa :

250 g posiekanej czarnej czekolady
250 ml wody



Przygotowanie

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, z dodatkiem masła.
Przestudzić, zmiksować z żółtkami.
Przygotować polewę :  czekoladowę rozpuscić w kąpieli wodnej, mieszając powoli wlewać gorącą wodę ponownie przestudzić.
Dno 10 pucharków wyścielić biszkoptami, dodać po łyżce dżemu , polać zalewą gruszkową wymieszaną z wódką.
Powkładać do pucharków gruszki pokrojone na cząstki.
Przykryć kremem budyniowym, polać polewą czekoladową.
Całość odstawić w chłodne miejsce.
Przed podaniem posypać cukrem i skarmelizować np. podpalając zapałką.
 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz