środa, 18 stycznia 2012

Ciastka z twarogu

Składniki

  25 dag sera twarogowego
  25 dag mąki
  25 dag masła
  kilka jabłek pokrojonych na ósemki
  żółtko,łyżka wody
  cukier puder do posypania




Przygotowanie

Ser przetrzeć przez sitko.Mąkę przesiać, dodać przetarty ser i miękkie masło,zagnieść ciasto,włożyć na 30 min.do lodówki.Następnie rozwałkować w prostokąt i złożyć na czworo (jak ciast francuskie),znowu odłożyć na 40 min.do lodówki.Wyjęte rozwałkować,pociąc w prostokąty lub kwadraty.Owinąć ciastem jabłka,posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.Piec 25min.w 180 stopniach.Gorące ciastka opruszyć cukrem puderm.
Prawidłowo upieczobe ciasto powinno się"listkować" jak ciasto francuskie.Najlepiej s makują tego samego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz