poniedziałek, 9 stycznia 2012

Czarnulek z masą orzechową

Składniki

CIASTO:
-3 szklanki mąki
-1,5 szklanki cukru
-0,5 szklanki oleju
-cukier waniliowy
-0,5l kefiru
-2 łyżki kakao
-łyżeczka sody oczyszczonej
MASA:
-szklanka zmielonych orzechów
-0,5szkl cukru(jeśli ktoś woli mniej słodkie,można zmniejszyć ilość)
-0,5 szkl mleka
-25 dag masła



Przygotowanie

CIASTO:Wszystko razem wymieszać i wlać do wysmarowanej formy(ja robiłam w  dużej keksówce(12x40).Piec ok godz.MASA:Mleko zagotować z cukrem,dodać orzechy,chwilę pogotować i ostudzić.Ucierając masło dodawać stopniowo masę.Gotową masą przełożyć ciasto.


Ciasto na zdjęciu zrobiłam z masą orzechowo-kokosową,gdyż nie miałam wystarczającej ilości orzechów.Wyszło równie dobre jak to z samą masą orzechową:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz