niedziela, 15 stycznia 2012

Faworki drożdżowe z marmoladą

Składniki

1 kg mąki
10 dag drożdży
1/2 litra mleka
10 łyżek cukru
10 dag masła
2 jaja
5 żółtek
szczypta soli



Przygotowanie

Pulchne modelki końca karnawału. Kupują szminkę w kolorze różu i dokładnie pudrują policzki. Zaskakująco niedrogo sprzedają swe wdzięki. Przy nich ilość jednego z grzechów głównych rośnie w tempie rozpustnym...

Jak je zrobić?

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać letnie mleko, wsypać 100 g mąki, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
W tym czasie rozpuścić i przestudzić masło.
Do rozczynu drożdżowego wsypać resztę cukru, wbić żółtka oraz całe jaja. Dodać resztę mąki wraz z maleńką szczyptą soli, zagniatać miękkie i na początku mocno klejące ciasto około 15-20 minut. Wlać ostudzony tłuszcz. Wyrabiać aż ciasto całkowicie go wchłonie.
Możliwe, że ciasto będzie wymagało podsypania dodatkową ilością mąki podczas wyrabiania, jeśli okaże się zbyt luźne.
Całość zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie szybko zagnieść, wywałkować, podsypując mąką na grubość około centymetra i wycinać prostokąty.  Pośrodku zrobić nacięcie. Przeciągnąć jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę. Smażyć na niezbyt dużym ogniu na rozgrzanym głębokim oleju.
Trzeba pamiętać, żeby otrzepywać każdy faworek z mąki, zanim wrzuci się go do gorącego tłuszczu. Po usmażeniu i przestudzeniu nadziać marmoladą różaną za pomocą cukierniczej szprycy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz