wtorek, 18 października 2011

zupa z porto i chrzanem

Składniki

Przygotowanie: ok. 40 minut, dzień wcześniej robimy jabłkową marynatę

Składniki: Jabłkowa marynata z porto: 2 jabłka, 40 g cukru, 400 ml porto, pół laski cynamonu, skórka z połówki cytryny i z połówki pomarańczy

Wywar: 600 g ziemniaków, 100 g cebuli, 4 łyżki oleju, 100 ml białego wytrawnego wina, 800 ml rosołu warzywnego, 250 ml słodkiej śmietanki, 1 mały słoiczek chrzanu (lub pół, według uznania), sól, pieprz, 1 pęczek szczypiorku, 20 g świeżego korzenia chrzanu, 200 g kaszanki do smażenia, 2 łyżki mąki



Przygotowanie

 Robimy marynatę dzień wcześniej. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Cukier karmelizujemy na patelni na jasnobrązowy kolor i podlewamy porto. Dodajemy do tego cynamon, skórkę cytrynową, pomarańczową i kawałki jabłek. Gotujemy na średnim ogniu przez 3-5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc. Ziemniaki obieramy, grubo kroimy i gotujemy. Cebulkę siekamy w kostkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dusimy na nim cebulkę. Dodajemy ugotowane ziemniaki, dolewamy wino, rosół i śmietankę. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Dodajemy chrzan i rozdrabniamy wszystkie składniki w blenderze. Solimy, pieprzymy, odstawiamy. Jabłka wyjmujemy z marynaty i osuszamy. Kroimy owoce w poprzek na kawałki grubości 1 cm. Szczypiorek kroimy w 4-5-centymetrowe paseczki. Świeży chrzan obieramy i drobniutko siekamy. Z kaszanki zdejmujemy skórkę, kroimy ją na 4 równej wielkości kawałki. Obtaczamy w mące i smażymy na reszcie oleju (na średnim ogniu) z każdej strony na chrupiąco. Zupę wlewamy na talerze. Rozkładamy kawałki kaszanki i jabłek. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i świeżym chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz