środa, 19 października 2011

Ciasto kakaowe z gruszkami i masą jagodową

Składniki



CIASTO KAKAOWE Z GRUSZKAMI:


     ♦ 1 szkl.* mąki
     ♦ 1 szkl.* cukru
     ♦ 3 jajka
     ♦ 1 łyżka octu
     ♦ 1 cukier waniliowy (10g)
     ♦ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
     ♦ 1 kopiasta łyżeczka kakao
     ♦ 3 średniej wielkości gruszki
     ♦  sok z cytryny

     ♦ tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

MASA JAGODOWA:

     ♦ 2 serki "Danio" o smaku jagodowym (2 x 140g) - można zastąpić jogurtem jagodowym o wyrazistym smaku i kolorze
     ♦ 150 ml śmietany kremówki (36%)
     ♦ 1 cukier waniliowy (10g)
     ♦ 1 galaretka o smaku owoców leśnych (na 500 ml wody)
     ♦ 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)


* szkl. o pojemności 250 ml






Przygotowanie

CIASTO KAKAOWE Z GRUSZKAMI:

Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić odrobiną soku z cytryny.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać ocet, dalej miksując. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Okrągłą formę (Ø 24cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tortownicy wlać masę, na cieście ułożyć kawałki gruszek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 min w 160ºC (piekarnik z termoobiegiem).

MASA JAGODOWA:

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać serki lub jogurt, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za mało słodka -  dodać cukier.
Zimną i lekko tężejącą galaretkę wlać do masy, nie przerywając miksowania. Masę wylać na upieczone i wystudzone ciasto kakaowe z gruszkami.
Wstawić do lodówki na conajmniej 3 godziny.

Przed podaniem można udekorować kleksem bitej śmietany i starkowaną czekoladą deserową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz