piątek, 21 października 2011

Ciasto z marchwią

Składniki


 


CIASTO Z MARCHWIĄ


 


3,5 szklanki mąki pszennej


2 szklanki cukru


1 łyżeczka cynamonu


½ łyżeczki goździków, imbiru, startej gałki muszkatołowej


2 łyżeczki proszku


1 łyżeczka sody


1 łyżeczka soli


4 jajka


1 i 1/4 szklanki oleju


Cukier waniliowy


2 szklanki marchwi startej na dużych i małych oczkach (lub tylko na małych)


2 szklanki podduszonych jabłek lub powidła śliwkowe - 1 słoik


2 - 3 łyżki kakao


½ szklanki kokosu


Orzechy, rodzynki



Przygotowanie

Na dobrą sprawę można wszystkie skladniki dokładnie połączyć mikserem. Przełożyć do formy ok. 40x30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 50 minut.
Ciasto bardzo smakuje w sezonie świątecznym, ale moja rodzina lubi zawsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz