poniedziałek, 10 października 2011

baba drożdżowa lukrowa

Składniki

4 dag drożdży
1 szkl. cukru
3/4 kostki masła
1 szkl. mleka
3 jaja
1/2 kg mąki
1 łyżka oleju
rodzynki
sól



Przygotowanie

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 10 min. Odlać wodę, rodzynki wysuszyć papierowym recznikiem, obsypać mąką. Drożdże utrzeć z cukrem i jajami. W ciepłym mleku rozpuścić masło i wlać do masy drożdżowej. Dodać mąkę, sól i olej. Ugnieść. Dodać rodzynki, wymieszać. Postawić w cieple miejsce na ~8 godz. do wyrośnięcia. Formę do babki wysmarować olejem i obsypać mąką. Wlać ciasto. Piec 40 min. Piekarnik 170 stopni.
ciasto powinno stać w ciepłym miejscu dopóki nie wyrośnie. U mnie ciasto stało w ciepłym piekarniku i rosło około 6 godzin.
Bardzo łatwy przepis i pyyyszna babka Babkę można polać lukrem.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz