niedziela, 9 października 2011

cukinia faszerowana brokulami

Składniki

Dwie srednie lub jedna wieksza(ale nie twarda )cukinie,brokul,sos typu holenderski jasny,zolty ser w kawalku,sol,wegeta,ew.pieprz,tluszcz do smarowania naczynia lub papier do pieczenia





Przygotowanie

Sredniej wielkosci brokul podzielic na rozyczki,lodyge odkroic,obrac z lykowatej skory,pokroic w wieksza kostke i obgotowac razem z rozyczkami wrzucajac do wrzacej,lekko osolonej wody.Polmiekkie przelac zimna woda,wystudzic.Cukinie umyc,przekroic wzdluz na dwie polowki.Wydrazyc gniazda nasienne,ew.z odrobina miazszu,tak aby zrobic miejsce na farsz.Cukinia powinna miec miekka skorke,ktorej nie obieramy.Wydrazone cukinie posypac odrobina wegety lub soli,pieprzem,ulozyc we wglebienia czastki brokula,polac wczesniej przygotowanym sosem,posypac startym zoltym serem lub polozyc plasterki skrojonego.Wlozyc do natluszczonego zaroodpornego naczynia lub na blache wylozona pergamine do pieczenia.Zapiec do momentu,az cukinia bedzie miekka,ale nie rozlatujaca,a ser lekko zbrazowieje...Tak samo mozna zapiekac brokul bez cukini,w naczyniu,a przed polaniem sosem mozna polozyc jeszcze kilka plasterkow szynki.Uwaga jeszcze jedna;mam nadzieje,ze nie wszyscy,ale wsrod moich znajomych sporo osob wyrzuca lodyge brokula jako niejadalna czy niesmaczna.Otoz jest bardzo smaczna,a witamin i mikroelementow zawiera wiecej niz sama roza.Jadalna jest do dlugosci ok 15 cm.W handlu skracaja je bardziej,gdyz wielkosc handlowa to ok 0,5 kg i nikogo nie obchodzi jakosc lodygi.Licza sie :cena,waga,koszt transportu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz