sobota, 22 października 2011

Mus z łososia

Składniki

30 dkg surowego łososia,1 białko.1 łyżka śmietany,1 łyżka pokrojonej w kostkę świeżej papryki,2 łyżki białego wina,1 łyżka masła, sól, biały pieprz.
SOS: 3 świeże pomidory (ewentualnie z puszki),mała cebula,łyżka masla,2 łyżki śmietany,1 łyżka rozmarynu,ziele prowansalskie,natka pietruszki,sól, pieprz.1/2 l wywaru rybnego(ewentualnie bulionu warzywnego).



Przygotowanie

Zdjąc z łososia skórę i zmiksować go,dodac białko, śmietanę,pokrojoną paprykę ,sół ,pieprz,wino i wyrobic na kleistą masę.Kilka małych (lub jedną większa) foremek wysmarowac masłem,wypełnic masą,ustawić na blaszce do pieczenia z wodą.Piec 20 min,150 st. Sos:Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulke z przyprawami,dodać pomidory,wywar i dusić do miękkości.Zmiksowac,dodać śmietanę,zagotować.Mus wyłożyć na talerz  (większy pokroic w plastry),zalać sosem ,udekorowac jarzynami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz