sobota, 15 października 2011

Tortilla z tuńczykiem.

Składniki



5 okrągłych tortilli o śr. 32 cm
1 opakowanie serka mascarpone
2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju
2 pomidory
1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami
20 dag duszonego z czosnkiem szpinaku
sałata do dekoracji





Przygotowanie

Tortille smarujemy serkiem mascarpone (dokładnie smarujemy także brzegi). Tuńczyka osączamy z oleju, pomidory należy sparzyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Suszone pomidory osączyć z oleju (olej można wykorzystać do sałatek lub smażenia-jest bardzo aromatyczny). Uduszony szpinak osączyć. Na każdej tortilli rozkładać po trochu tuńczyka, szpinaku, pomidorów w kostkę i dookoła ułożyć suszone pomidory. Zwijać dość ciasno jak naleśnik i kroić ukośne plastry ok. 1,5 cm szerokości (nie przyciskać noża, by farsz nie wypłynął a kawałki nie były wygniecione, nóż ma być bardzo ostry ). Układać fantazyjnie na półmisku. Ozdobić sałatą i zieleninką.
Nie spotkałam jeszcze osoby, której by ta tortilla nie smakowała. Bardzo fajna odmiana na przyjęcie, nawet dzieciaki zajadały ze smakiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz