niedziela, 16 października 2011

Kolorowy serniczek na zimno

Składniki



Biszkopt;
3 jaja
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
75 dag sera (mielony 3 - krotnie)
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
4 różnokolorowe galaretki

ok. 30 dag owoców (świeżych lub z puszki)

Można też dodać rodzynki.



Przygotowanie


Biszkopt: Białaka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.
Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku.
Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Blaszka 24 x 30 . Można też ciasto zrobić w większej tortownicy.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić, zdjąć skórkę i wyrównać.

Masa serowa:Masto utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
Do masy dosać biały ser i podzielić na trzy części.
Każdą z trzech galaretek rozpuścić w szklance wody.
Owoce pokroić i podzielić na dwie części.

Warstwa I : wystudzoną galaretkę zmiksować z serem, wylać masę na biszkopt i wstawić do lodówki.
Gdy masa stężeje posypać ją połową owoców.
Warstwę II i III przygotowujemy w ten sam sposób.
Wierzch zalewamy czwartą galaretką.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz