wtorek, 25 października 2011

Surówka z selera z suszoną śliwką i orzechami

Składniki

1 większy korzeń selera


1 duże jabłko (lub dwa mniejsze)


4 łyżki soku z cytryny


1 płaska łyżeczka cukru pudru (do smaku)


10 orzechów laskowych


5-7 orzechów włoskich


6 suszonych śliwek


1 łyżka oleju





Przygotowanie

Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dosładzamy cukrem pudrem. Orzechy siekamy nie za drobno (muszą być wyczuwalne większe kawałki). Śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy olej. Wszystko razem mieszamy. 

Smacznego! Surówka jest wyśmienita w smaku i można ją podawać zaraz po przyrządzeniu jak i po jakimś czasie, kiedy składniki się "przegryzą". Jeśli nie lubimy smaku suszonych śliwek możemy zastapić je rodzynkami namoczonymi wcześniej w ciepłej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz