środa, 19 października 2011

Twarogowa zebra

Składniki

Ciasto:

100 g cukru
100 g margaryny
1 jajko
225 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:

2 jajka
150 ml mleka
400 g kwasnej smietany
1 kg twarozku waniliowego
150 g cukru
1,5 op. budyniu waniliowego
25 g kakao








Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy ciasto: make wsypujemy do miski, robimy dolek po srodku i daje do srodka jajko, nastepnie cukier i margaryne w kawalkach i zagniatamy ciasto.
Okragla tortownice natluscic i posypac maka i wykleic ja ciastem. Zrobic bok wysoki na 3 cm.

Masa:

Wszystkie produkty na mase oprocz kakao razem wymieszac. Mase podzielic na 2 czesci i do jednej dodac kakao.
Nakladac na ciasto mase: raz lyzke jasnego kremu raz lyzke ciemnego.

Ciasto piec ok. 1 godziny w 180°C.


                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz